Tillykke til Jakob Kronkvist Hoe

​Jakob Kronkvist Hoe, farmaceut i Apotekets Information, har vundet prisen for bedste poster på 11th Annual Meeting Danish Society of Pharmacology.  Men hvad handlede den om, og hvorfor tror Jakob selv, at hans poster vandt?


Dekorativt fotoPosteren har overskriften: Pharmacological Evaluation of Excipients in Extemporaneous Drugs used for Young Children, Neonates and Premature Babies.

Hvad handler posteren om?

Kort sagt handler posteren om, hvilke hjælpestoffer som findes i vores lagerholdte magistrelle præparater og som kan være skadelige for små børn, neonatale og præmature. Denne gruppe af patienter er særlig sårbare, da de har en betydelig anderledes metabolisme og udskillelseshastighed. 

De hjælpestoffer som blev evalueret var: Ethanol, benzyl alkohol, propylen glycol, polysorbat 80, parabener, castor olie og benzoesyre. I alt har vi kigget på 119 magistrelle lagerholdte lægemidler. Dels har vi kigget på de typiske behandlingsdoser og koncentration i de pågældende lægemidler, dels har vi kigget på, om lægemidlerne bliver anvendt til behandling af denne særlige population. Dette har vi gjort gennem lokale guidelines (VIP), nationale guidelines eller kontakt med de forbrugende afdelinger.

Der blev fundet 18 lægemidler, som indeholdte mindst en af de udvalgte hjælpestoffer og som også blev benyttet til den udvalgte population. 

Hvorfor valgte du at lave en poster?

Jeg blev opmærksom på denne problematik igennem mit daglige arbejde med risikovurderinger, hvor vi vurderer risikoen forbundet med brugen af det magistrelle lægemiddel. Jeg valgte derfor at lave en poster, fordi jeg gerne ville sætte fokus på indhold og valg af hjælpestoffer i medicin til børn. Tidligere hændelser som f.eks. E-ferol-sagen viser, hvor vigtigt det er, ikke kun i magistrelle lægemidler, men ved behandling af småbørn, neonatale og præmature at have fokus på hjælpestofferne i lægemidlerne.

Hvorfor tror du, at din poster vandt?

Jeg tror, at min poster vandt, fordi den sætter fokus på et farmakologisk område der, i dagens hastværk, måske bliver overset, men som er meget relevant i den kliniske praksis. Desuden havde vi lavet en poster som er simpel, overskuelig og lige til sagen.

Hvad skal der så ske nu?

Som tovholder for risikovurderingerne i Apotekets Information vil jeg fortsat have fokus på udarbejdelse af risikovurderingerne. Jeg synes, at denne pris understreger, at det arbejde, vi laver med risikovurderingerne, er vigtigt og relevant og kan understøtte sikker brug af vores lægemidler.  

Til sidst vil jeg også gerne sige tak til Tine F. Rath, anden forfatter som har hjulpet med dataindsamling, Lone Jensen og Allan Schrøder, som har hjulpet med sparring og faglige råd og min chef, Marianne Hald Clemmensen, for at give mig muligheden.

 

Dekorativt foto



Redaktør