Pose hjælper miljøet – og vores nærmeste

​Forskning viser, at vandløb, søer, floder og have rundt om i verden i stigende grad forurenes med medicinrester. En del af medicinresterne kommer fra toiletters spildevand. Men det er vores kollega Helle McNulty med til at sætte en stopper for!

Medicinrester udskilles i naturen!

Når patienter indtager medicin, udskilles det i løbet af de første dage via kropsvæsker såsom urin og afføring. Vores indtagelse og efterfølgende udskillelse af medicin er derfor en aktiv faktor til, at medicinrester udskilles i naturen via spildevand.


Vores kollega Farmaceutisk chef Helle McNulty har sammen med sin søn og firmaet Abena specialudviklet en pose til at sætte på toilettet.

Dekorativt foto af Helle viser hvordan posen virker  når der kommer væske i den

Posen opsamler kropsvæsker, der indeholder medicinrester. Posen er fremstillet af miljøvenligplast (grøn PE), hvor sukkerrør er den primære komponent. 

"Jeg har gennem mange år arbejdet med produktion af medicin, så jeg kender den kemi, der er i medicinen. Samtidig er jeg nok det, nogle vil kalde en klimatosse. I hvert fald ligger det mig meget på sinde at passe godt på naturen, så de næste mange generationer også kan have glæde af den" fortæller Helle.


Helle viser hvordan posen virker 
når der kommer væske i den

Også testet af kollegaer

Igennem de seneste måneder har der på Helles kontor været placeret et toiletsæde, så hun kunne afprøve de testposer Abena har sendt. 


Også Helles kollegaer tæt på kontoret har haft glæden af at skulle teste, hvor nemt det var at sætte posen på. Og selv om det er ramme alvor, har det alligevel givet anledning til smil, med et toiletsæde på kontoret.

Beskytter også de pårørende

Ud over at beskytte spildevandet, har posen også den effekt, at den beskytter de pårørende mod de eventuelle medicinrester, der kan findes på toilettet.    

Helle viser, hvor nemt det er sætte posen på 
og tage den af igen

"Efter selv at have haft kræftsygdom tæt inde på livet, blev jeg opmærksom på, at her var en mulighed for at hjælpe naturen ved at sikre at medicinresterne ikke ledes ud i spildevandet, og samtidig sikre at mine nærmeste ikke kom i kontakt med medicinrester via toilettet", fortæller Helle.  

Alt peger på, at vi vil få flere og flere patienter, der bliver behandlet hjemme med blandt andet antibiotika og kemoterapi. Derfor er der god grund til at udvikle metoder, til at beskytte naturen og vores familie, der er nemme at bruge. Det er muligt for alle at gøre noget nu. Husk det næste gang du får en antibiotikakur ordineret af lægen.

Dekorativt foto

Det må siges at være en win – win situation, at posen nu er kommet i handlen. Poserne kan nu købes hos abenaonline.dk under navnet EcoMedicineCare.  For Region Hovedstaden findes en indkøbsaftale på Ecomedicinecare.

Dekorativt foto

Læs mere om poserne på Abenas hjemmeside: Gå direkte til Abenas nyhed om Ecocaremedicinecare eller på www.abhoca.com www.abhoca.com


Redaktør