”Ja, vi mangler medicin på hospitalerne, cirka 200 lægemidler er konstant i restordre”, fortæller sygehusapoteker, Lars Nielsen, fra Region Hovedstadens Apotek, og fortsætter:
”Det svarer til cirka 5 procent af alle de lægemidler, som vi leverer til regionens hospitaler. Og her på Apoteket bruger vi mange ressourcer på at løse opgaver med restordrer. For patienterne kan jo ikke undvære deres medicin".
"Vi vil naturligvis helst give dem det optimale lægemiddel i forhold til deres medicinske behandling, men hvis det ikke er muligt at skaffe, gør vi alt for at afhjælpe og understøtte, at restordrer ikke rammer patienternes sikkerhed og deres behandling".
Sygehusapoteker, Lars Nielsen.
Apoteket arbejder med at sikre forsyningen af medicin
Lars Nielsen forklarer, at når et lægemiddel går i restordre, kræver det tid og ekstra arbejde for at skaffe et tilsvarende eller beslægtet lægemiddel hjem til hospitalerne:
”Det er et stort apparat, der går i gang på Apoteket, når vi skal finde et andet lægemiddel. Men vores afdelinger på Apoteket samarbejder tæt med apotekspersonalet i klinikken for at sikre, at afdelingerne og sundhedspersonalet på hospitalerne ikke mærker så meget til det”.
Region Hovedstadens Apotek har også et tæt samarbejde med Amgros, som er regionernes fælles indkøbsorganisation. Her tager man blandt andet udgangspunkt i en liste over kritiske lægemidler, som man køber ind i større mængder end andre lægemidler for at minimere risikoen for mangelsituationer.
Derudover publicerer Indkøbsafdelingen på Apoteket hver dag en række medicinnyheder på regionens intranet, der vedrører de mest omfattende restordrer. Her kan sundhedspersonalet på hospitalerne holde sig orienteret.

Medicinskift er en udfordring
Lars Nielsen peger på en række udfordringer, når hospitalerne mangler medicin:
”Det er dyrt at skaffe alternative produkter og en større logistisk opgave med mange involverede".
"Hvis vi skal importere lægemidler, der produceres i andre lande, kræver det udleveringstilladelser fra Lægemiddelstyrelsen. Ofte skal hospitalerne skrive nye instrukser og behandlingsvejledninger – og så øger det desværre risikoen for utilsigtede hændelser på hospitalerne".
"Heldigvis er vores personale i klinikken meget opmærksomme på risikoen for fejl og dygtige til at forhindre, at de indtræffer.”
Et vigtigt budskab
I weekenden deltog han i en artikel i Berlingske sammen med formanden for Dansk Selskab for Almen Medicin, Anders Beich, og formanden for Amgros bestyrelse, Per Larsen. Her satte de spot på problematikken med medicinforsyning.
”Det er nødvendigt at deltage i debatten og gøre opmærksom på de store ressourcer, vi bruger, og de konsekvenserne det får, når et lægemiddel går i restordre. På den måde kan vi forhåbentlig bidrage til at få løst problemerne fremover, ” siger Lars Nielsen.